| HASŁO |
samosa
|
| DEFINICJA | «trójkątny pierożek nadziewany warzywami, mielonym mięsem lub serem, smażony na głębokim oleju, popularna potrawa kuchni indyjskiej» |
| INFORMACJA GRAMATYCZNA | rzecz ż, lp D. samosy, Ms. samosie, zwykle w lm M. samosy |
| PRZYKŁADY UŻYCIA |
Najedliśmy się, a jedną samosę wzięłam sobie następnego dnia do pracy – to był dopiero rarytas! (www.zomato.com). Trzeciego dnia uderzyliśmy do hindusa, z którego zapamiętałem naprawdę dobre samosy (neishin.polter.pl). Gotowe samosy smażyć w głębokim tłuszczu, aż ciasto będzie złociste. Składniki sosu zmiksować, podać razem z samosami (issuu.com). Gdzie takie samosy można kupić? Bo mam przepis na samosy, ale zbyt leniwa jestem, by je zrobić (vitalia.pl). |
| DODATKOWE INFORMACJE | <ind.> |
| WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
| ODSYŁACZE |
burger, chorizo, caprese, czekadełko, dip, dipówka, frittata, homing, hummus, lassi, tahini, tempura, wasabi, wrap, zupka chińska |
| DATA | Rejestracja hasła: 08.10.2015, 10.13, ostatnia aktualizacja hasła: 08.10.2015, 23.21 |
| AUTOR | Jan Burzyński |
| REDAKTOR | Maciej Czeszewski |