×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

szakszuka

Drukuj
DEFINICJA

«danie kuchni bliskowschodniej, popularne zwłaszcza w Izraelu, składające się z jajek smażonych na gęstym sosie z pokrojonych pomidorów, papryki i cebuli lub innych warzyw, zwykle podawane jako śniadanie»

INFORMACJA GRAMATYCZNA

rzecz. ż, lp D. szakszuki, Ms. szakszuce, lm M. szakszuki

PRZYKŁADY UŻYCIA

Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka (www.poezja-smaku.pl).



Na przygotowanie szakszuki skusiłam się kilka dni temu (blogi.mojegotowanie.pl).



Na dzisiejsze leniwe śniadanie mistrzów proponuję szakszukę (filozofiasmaku.blogspot.com).



Z menu wybrałyśmy dwie szakszuki – tradycyjną z pomidorami i papryką (14 zł) i zieloną, ze szpinakiem (15 zł) (loca-love.pl).



W Izraelu jest wiele restauracji serwujących śniadania, oczywiście na czele z królową tego posiłku – szakszuką (dzieckowdrodze.com).

DODATKOWE INFORMACJE

<arab. shakshouka, dosł. 'mieszanina'>

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
ODSYŁACZE
DATA Rejestracja hasła: 10.03.2016, 11.37, ostatnia aktualizacja hasła: 07.01.2017, 22.12
AUTOR Jan Burzyński
REDAKTOR Paweł Ciach
facebook