×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

frużelina

Drukuj
DEFINICJA

Frużelina to przetwór owocowy w formie żelu będący dodatkiem do deserów.

PRZYKŁADY UŻYCIA

Frużelina to nic innego jak owoce w formie żelu. Lekka konsystencja przypomina nieco kisiel, w którym to zanurzone zostały całe kawałki owoców.  (Źródło).



Najlepsze owoce do frużeliny to czereśnie, wiśnie, maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie, porzeczki. Frużelina z każdym rodzajem owoców będzie miała inną konsystencję. Owoce o małej zawartości pektyny (truskawki) i jednocześnie puszczające sporo soku będą potrzebowały więcej żelatyny […]. (Źródło).



Frużelina owocowa to nasz ulubiony dodatek do lodów, gofrów, naleśników czy placuszków. Są to pyszne owoce skąpane w sosie o konsystencji pomiędzy kisielem a tężejącą galaretką. Zazwyczaj robię na bieżąco, a w tym roku postanowiłam zamknąć to cudo w słoiczki. (Źródło).

DODATKOWE INFORMACJE

Rzeczownik pospolity frużelina pochodzi od zastrzeżonej nazwy przetworów owocowych Frużelina firmy Prospona.

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 11.11.2019, 14.43, ostatnia aktualizacja hasła: 14.12.2020, 20.04
AUTOR Marion
REDAKTOR Dagmara Banasiak
facebook