HASŁO |
seleryba |
DEFINICJA | Seleryba to wegańska potrawa z selera i jadalnych wodorostów (nori), smakiem oraz wyglądem imitująca smażoną rybę. |
PRZYKŁADY UŻYCIA |
W grudniu pokusimy się o przygotowanie seleryby po grecku, ciekawi jesteśmy, czy naszym gościom przypadnie do gustu taka wersja świątecznego dania. (Źródło). Więc po co robić selerybę? Ano, tak trochę dla jaj (wegańskich ?), ale także taki przepis może się przydać osobom uczulonym na ryby, żeby miały co jeść, gdy całe otoczenie je rybę (...). (Źródło). „Rybę można zastąpić lepszą selerybą, w której na pewno nie znajdziemy ości” – mówi Daria (Ekocentryczka). „To punkt obowiązkowy na moim świątecznym stole. (Źródło). Seler ala ryba występuje u nas w formie takiej jak widzicie na zdjęciu, ot tak, zamiast karpia na przykład. Gdy dodamy do seleryby warzywa duszone wtedy oszukana ryba po grecku wychodzi i to całkiem smaczna! (Źródło). Dopilnujcie, żeby w waszym wegańskim daniu zgadzało się wszystko, a nie tylko rybny smak. (...) Jeśli przyrządzacie smażoną selerybę, panierka musi chrupać, a selerowe dzwonka powinny być wysmażone na złoty kolor. (Źródło). |
WIZUALIZACJE | Zobacz w grafice Google |
DATA | Rejestracja hasła: 09.10.2020, 13.19, ostatnia aktualizacja hasła: 09.10.2020, 13.26 |
AUTOR | Barbara Pędzich |
REDAKTOR | Barbara Pędzich |