×
NAJNOWSZE SŁOWNICTWO POLSKIE
PORADNIA JĘZYKOWA UW
Zamknij

Nowi Użytkownicy

Dołącz do Obserwatorium!
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać hasła, komentarze i zdjęcia.
lub
Zarejestruj się tutaj

Obecni Użytkownicy

Zaloguj się na swoje konto
lub
Nie pamiętasz hasła?
HASŁO

porcjoner

Drukuj
DEFINICJA

1. «to samo, co gałkownica»

2. «element składowy blachy do wypieków, umożliwiający podział ciasta, pizzy i innych wypieków na równe porcje»

PRZYKŁADY UŻYCIA

w zn. 1.: Znajdujący się wewnątrz porcjonera fluid przewodzi ciepło pochodzące z dłoni trzymającej uchwyt, dzięki czemu lody łatwo odchodzą od łyżki (ekuchnia.com).



w zn. 2.: Wystarczy napełnić formę ciastem, włożyć porcjoner i wypiekać nasze specjały! Po zakończeniu procesu pieczenia mają Państwo 18 równych porcji ciasta lub pizzy (miniprice.chh.pl).

WIZUALIZACJE Zobacz w grafice Google
DATA Rejestracja hasła: 08.07.2015, 11.23, ostatnia aktualizacja hasła: 09.09.2016, 14.13
AUTOR Patrycjusz Pilawski
REDAKTOR Paweł Ciach
facebook